مردم عرب منطقه به ایران افتخار می‌کنند

کد خبر: 135851

شاید مشکل باشد اما این حقیقتی است که در حال حاضر در حال اتفاق است و آن اینکه تاثیرگذاری ایران در منطقه در حال افزایش و در مقابل سیاست‌های امریکا در منطقه روز به روز در حال کم رنگ شدن می‌باشد. مردم عرب منطقه به ایران افتخار می‌کنند، زیرا که در برابر امریکا و اسرائیل و رژیم‌های منفعل عرب ایستادگی می‌کند و به انتقاد از آنها می‌پردازد.

مردم عرب منطقه به ایران افتخار می‌کنند

در حالی که مبارک با حضور در تلویزیون اعلام کرد که با پایان دوران ریاست جمهوری‌اش از قدرت کناره گیری خواهد کرد، این سوال مطرح می‌شود کدام کشور گزینه بعدی خواهد بود؟ از حکومت شکننده در اردن تا حکومت نه چندان مشروع در یمن، کدام یک از این حکومت‌ها سرنوشتی به مانند مصر خواهند داشت؟ به گزارش سرویس بین الملل «فردا» به نقل از وب سایت هفته نامه امریکایی نیوزویک، با توجه به تحولاتی که در یک هفته اخیر در مصر و تونس رخ داد، و به دیگر نقاط اشاعه یافت، سئوال این است که نا‌آرامی‌های بعدی در کدام کشور خواهد بود؟ ساعاتی پیش از اینکه مبارک در تلوزیون اعلام کند بزودی از قدرت کناره گیری خواهد کرد، عبدلله دوم - پادشاه اردن- با استعفای نخست وزیر خود موافقت کرد و شخص دیگری را برای تشکیل کابینه انتخاب کرد. ملک عبدلله دوم به فرد تازه منصوب شده دستور داد تا اشتباهات پیشین را جبران کند. از سوی دیگر علی عبدلله صالح رئیس جمهور یمن نیز با توجه به اعلام گروههای مخالف برای حضور در خیابان‌ها در روز پنج شنبه، از مجلس خواست تا جلسه اضطراری تشکیل دهد. گروههای مخالف در سوریه نیز از مردم تقاضا کردند تا آخر هفته، تظاهرات عمومی گسترده‌ای را برگزار کنند. در مورد اردن، باید گفت که بیش از یک میلیون نفر از فلسطینی‌هایی که به این کشور مهاجرت کرده‌اند، به مانند دیگر شهروندان اردنی از حمایت‌های ملک عبدلله دوم از سیاست‌های امریکا در منطقه از اسرائیل ناخرسند می‌باشند. فقر و فساد اقتصادی این مسئله را تشدید کرده است. آن‌ها معتقدند که با انجام تغییراتی بایستی این فساد‌ها را از میان برود. با این شرایط احتمال دارد با افزایش نا‌آرامی‌ها، ملک عبدالله دوم برای کاهش تنش‌ها در کشور خود، از امریکا و اسرائیل فاصله بگیرد. در یمن نیز علی عبدالله صالح- مردی که ۳۲ سال بر مسند ریاست جمهوری قرار دارد- به سبب همسویی با سیاست‌های امریکا، مورد توجه و حمایت امریکا می‌باشد. در اسنادی که خیرا از سوی ویکی لیکس منتشر شد، مشخص شد حملات هواپیماهای بدون سرنشین در خاک یمن از جانب امریکا بوده است و عبدلله نیز به پتراگوراس گفته بود: «ما همچنان اعلام خواهیم کرد که این حملات از سوی یمن بوده است». روز سه شنبه یکی از همکاران او اعلام کرد که صالح در دور بعد در انتخابات شرکت نخواهد کرد. از سوی دیگر باید توجه داشت که گروههای مخالف در یمن این قدر قدرت را ندارند تا با بسیج گروههای دیگر تظاهرات گسترده‌ای در این کشور برگزار کنند. اگر چه در سوریه نیز گروه‌ها ی مخالف خواهان بهبود شرایط اقتصادی و رفاهی می‌باشند، اما تمایز آن‌ها با دیگر کشور‌ها در این است که مردم سوریه خواهان استعفای بشار اسد نیستند. از سوی دیگر نیز به نظر نمی‌رسد که او در برابر این حوادث در خطر باشد. زیرا او رئیس جمهور جوانی است که نزدیک به یک دهه در قدرت است، همچنین نیروهای نظامی در این کشور به او وفادار می‌باشند و از همه مهم‌تر اینکه او درمقابل خواسته‌های امریکا و اسرائیل کرنش نمی‌کند. به خاطر همین ویژگی اخیر است که تعداد ناراضیان از او کاهش می‌یابد. او بر خلاف مبارک که به همکاری با اسرائیل می‌پرداخت و از امریکایی‌ها پول دریافت می‌کرد، به انتقاد از اسرائیل می‌پردازد و مورد تحریم‌های امریکا نیز قرار گرفته است.

او در مصاحبه‌ای که با «وال استریت ژورنال» داشت، اعلام کرد «کشور من از هیچ ناحیه‌ای تهدید نمی‌شود زیرا که این کشوربرمبنای باورهای مردم تشکیل شده است.» این جمله او به این معنا بود که مردم کشورهای عربی مخالف دولت‌هایی هستند که از امریکا فرمانبرداری می‌کنند و کشور من به دلیل عد م حمایت از سیاست‌های امریکا ازاین خطر مصون است. در جنوب دریای مدیترانه نیز کشور الجزایر در آستانه نا‌آرامی قرار دارد. معلمان الجزایری از مردم خواسته‌اند تا با حضور در خیابان‌ها در روز پنج شنبه به مخالفت با دولت بپردازند. در سودان نیز نا‌آرامی‌هایی آغاز شده است و مردم با پلیس در گیر شده‌اند. از سوی دیگر دو کشوری که امریکا در منطقه آن‌ها را متحد اصلی خود می‌داند، از روند اعتراضات مردم در مصر به انتقاد پرداخته‌اند. در کرانه غربی رود اردن، محمود عباس در گفتگوی خود با مبارک از حمایت خود از او را اعلام کرد. از سوی دیگر پادشاه عربستان نیز به انتقاد از تظاهرات مردم پرداخت و اعلام کرد «این عمل مردم مصر موجب از میان رفتن ثبات و امنیت در منطقه شده است». اگر این دو حکومت در مسیر اشتباه تاریخ قرار گرفته باشند، حکومت‌های آن‌ها در آینده با مشکل روبه رو خواهند شد. سقوط هر یک از این دو کشور فاجعه‌ای برای سیاست‌های امریکا در منطقه خواهد بود. حال در این شرایط که متحدان امریکا، به انتقاد و محکوم کردن اعتراضات مردمی در مصر می‌پردازند، جمهوری اسلامی ایران از حرکت مردم مصر به حمایت پرداخته است. سخنگوی دولت از مبارک خواست تا به خواسته‌های قانونی مردم مصر پاسخ گوید. باور این امر شاید مشکل باشد اما این حقیقتی است که در حال حاضر در حال اتفاق است و آن اینکه تاثیرگذاری ایران در منطقه در حال افزایش و در مقابل سیاست‌های امریکا در منطقه روز به روز در حال کم رنگ شدن می‌باشد. مردم عرب منطقه به ایران افتخار می‌کنند، زیرا که در برابر امریکا و اسرائیل و رژیم‌های منفعل عرب ایستادگی می‌کند و به انتقاد از آنها می‌پردازد. آنها معتقدند که امریکا عامل اصلی محاصره غزه، سکونت یهودیان در سرزمین‌های فلسطین و حضور حکومت‌های فاسد در منطقه است. از سوی دیگر آن‌ها معتقدند که امریکا در تلاش است تا با بدست گرفتن کنترل در عراق و افغانستان و پاکستان حضور خود را در این منطقه افزایش دهد.
اگر چه احتمال دارد که در هفته‌های آینده، حکومت‌های دیگری در منطقه خاورمیانه سرنوشت مصر را نداشته باشند، اما بایستی مطمئن باشیم که خاورمیانه‌ای جدیدی بوجود خواهد آمد. حاکمان این کشور‌ها مطمئنا پس از این رویداد‌ها بیشتر به خواسته‌های مردمان خود توجه خواهند کرد. این گفتمان تازه ظهور یافته در وضعیت حاکمانی که سال‌ها با مفاسد خود بر کشور‌ها مستقر بوده‌اند و به غارت کشور‌ها می‌پرداختند متفاوت خواهد بود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت