ناگفته‌های لوله پلی اتیلن

کد خبر: 1234387

شاید به جرأت بتوان گفت که لوله پلی اتیلن با ارائه تمامی پارامترهای مثبت سایر لوله‌ها (چدنی، فلزی، سیمانی، آزبست و ...) به‌طور یک‌جا، و البته حذف ویژگی‌های منفی هر کدام از آن‌ها، توانسته است محبوبیت و اعتماد قابل‌توجهی را در میان مجریان پروژه‌های مختلف کسب کند.

ناگفته‌های لوله پلی اتیلن

 

از جمله ویژگی‌هایی که لوله‌های پلی اتیلن از آن بهره می‌برند، عبارتند از: سبک‌وزن بودن، حمل‌و‌نقل آسان، طول عمر زیاد، مقاومت در برابر پوسیدگی و زنگ‌زدگی، عدم نیاز به پوشش خاص یا آبکاری برای محافظت و مقرون‌به‌صرفگی.

لوله‌های پلی اتیلن در اجرای طیف گسترده‌ای از پروژه‌ها، از جمله: فاضلابی، کشاورزی، آبرسانی، گازرسانی، مخابرات، آتشنشانی، نفت و پتروشیمی، نیروگاهی و معدنی کاربرد دارند.

این لوله‌ها طی فرآیند اکستروژن و با گرانول‌های پلی اتیلن سنگین، که گرید HDPE100 بیشترین مصرف را دارد، در سایزهای 16 تا بالای 3000 میلیمتر و فشارهای کاری 4 تا 25 بار و مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره INSO 14427-1,2، تولید می‌شوند.

به‌طورکلی، لوله پلی اتیلن به دو دسته لوله تک جداره (single-wall pipe) و لوله دوجداره (double-wall pipe) تقسیم‌بندی می‌شود.

دسته‌بندی لوله‌های تک جداره، دربرگیرنده: لوله تک جداره فشار قوی (high pressure single-wall pipe)، لوله تک جداره کشاورزی (agricultural pipe) شامل: لوله آبیاری قطره‌ای (drip irrigation) و لوله آبیاری بارانی (rain irrigation) و در نهایت لوله تک جداره کابلی (cable pipe) یا همان غلافی می‌شود.

لازم است بدانید که لوله‌های فشار قوی، پرمصرف‌ترین و کاربردی‌ترین لوله‌های تک جداره هستند.

لوله‌های دوجداره، که به لوله‌های فاضلابی شهرت دارند، عبارتند از: لوله کاروگیت (corrugated pipe) و لوله اسپیرال (spiral pipe).

آبرام اتصال به عنوان تأمین‌کننده لوله پلی اتیلن مرغوب و باکیفیت، در کوتاهترین زمان ممکن، پاسخگوی نیاز مشتریان برای طیف گسترده‌ای از پروژه‌های صنعتی است.

بعد از آشنایی اولیه با لوله پلی اتیلن و انواع آن، بهتر است به جزئیات انواع لوله‌های پلی اتیلن بپردازیم.

 

 

لوله پلی اتیلن تک جداره فشار قوی

این لوله‌ها با گرانول‌های HDPE100، در سایزهای 25 تا 1200 میلیمتر و فشارهای کاری مختلف، تولید و برای تمامی خطوط انتقال پر فشار استفاده می‌شوند.

لوله‌های تک جداره فشار قوی، برای پروژه‌های گازرسانی، آبرسانی و سایر پروژه‌ها مانند: آتشنشانی، نفت و پتروشیمی، نیروگاهی و معدنی کاربرد دارند.

لوله پلی اتیلن گازرسانی

یکی از انواع لوله‌های پلی اتیلن تک جداره فشار قوی، لوله پلی اتیلن گازرسانی است که به دلیل حساسیت بالای خطوط انتقال گاز، باید حتماً تأییدیه IGS را داشته باشد.

این لوله‌ها، با دستگاه‌های مجهز به سیستم آلتراسونیک و گراویمتریک، گرانول‌های مرغوب HDPE100 خودرنگ، در سایزهای 25 تا 225 میلیمتر و فشارهای کاری 12.5 و 16 بار تولید و به مشتری عرضه می‌شوند.

خطوط نشانه زرد یا نارنجی‌رنگ، وجه تمایز لوله‌های پلی اتیلن گازرسانی از سایر لوله‌های پلی اتیلن است.

   لوله پلی اتیلن گازرسانی

                                                      

لوله پلی اتیلن آبرسانی

دسته دیگری از لوله‌های پلی اتیلن تک جداره فشار قوی، لوله‌های پلی اتیلن آبرسانی هستند. این لوله‌ها با استفاده از مواد اولیه پلی اتیلن سنگین HDPE100 (فود گرید)، در سایزهای 25 تا 1200 میلیمتر و فشارهای کاری 6 تا 25 بار تولید می‌شوند.

لوله‌های آبرسانی برای انتقال آب شرب و غیر شرب کاربرد دارند.

لوله پلی اتیلن برای سایر مصارف از جمله: آتشنشانی، نفت و پتروشیمی، نیروگاهی و معدنی

این لوله‌ها، نوع دیگری از لوله‌های پلی اتیلن تک جداره فشار قوی هستند که با استفاده از گرانول‌های HDPE100 و در سایزهای 25 تا 1200 میلیمتر و فشارهای کاری 6 تا 25 بار، روانه بازار می‌شوند.

لوله پلی اتیلن تک جداره کشاورزی

لوله‌های کشاورزی شامل لوله‌های پلی اتیلن آبیاری بارانی و لوله‌های پلی اتیلن آبیاری قطره‌ای می‌شود.

لوله‌های آبیاری قطره‎ای با استفاده از ترکیبی از گرانول‌های LDPE و HDPE80، به صورت نرم و انعطاف‌پذیر، در سایزهای 16 و 20 میلیمتر و بدون اهمیت فشار کاری به مشتری عرضه می‌شود.

لوله‌های پلی اتیلن آبیاری بارانی در واقع همان لوله‌های تک جداره فشار قوی هستند که در سایزهای پایین 25 تا 50 میلیمتر تولید می‌شوند و فشار کاری که به آن‌ها وارد می‌شود، نهایتاً 4 بار است.

لوله پلی اتیلن تک جداره کابلی (غلافی)

لوله‌های کابلی، با استفاده از مواد اولیه نه‌چندان مرغوب (حتی مواد بازیافتی)، در سایزهای مورد نیاز مشتری و بدون فشار کاری تولید می‌شوند.

لوله پلی اتیلن دوجداره اسپیرال و کاروگیت

لوله پلی اتیلن دوجداره یا همان لوله فاضلابی، به دو دسته لوله اسپیرال و لوله کاروگیت تقسیم می‌شود. سیال عبوری از داخل این لوله‌ها، اصلاً فشار بالایی را به دیواره داخلی لوله وارد نکرده و فقط دارای فشار ثقلی است.

این لوله‌ها با مواد اولیه پلی اتیلن سنگین HDPE تولید می‌شوند.

لوله‌های اسپیرال، تا سایز بالای 3000 میلیمتر تولید و برای پروژه‌های سدسازی و راه‌سازی استفاده می‌شود.

لوله‌های کاروگیت دارای سطح خارجی مشکی‌رنگ و حلقوی‌شکل و سطح داخلی زردرنگ و صاف و صیقلی بوده که تا سایز 1200 میلیمتر تولید می‌شوند.

انواع روش‌های اتصال لوله پلی اتیلن

در انتهای مقاله می‌خواهیم که با جزئیات بیشتری از روش‌های مختلفی که برای متصل‌کردن لوله‌های پلی اتیلن به یکدیگر استفاده می‌شود، آشنا شویم.

انواع روش‌های اتصال لوله پلی اتیلن

                                       

اتصال الکتروفیوژنی

بدون شک، مطمئن‌ترین و شکیل‌ترین روش اتصال لوله‌های پلی اتیلن، اتصال الکتروفیوژنی است که از روش جوشکاری، از نوع جوش الکتریکی بهره برده و تنها تکنیک مجاز، برای به‌کارگیری در شبکه‌های گازرسانی هستند.

یکی از معایب اتصالات الکتروفیوژن، قیمت بسیار بالای آن‌هاست. به همین دلیل، استفاده از سایر اتصالات پلی اتیلن، از جمله اتصالات پلی اتیلن تزریقی ، اتصالات دست ساز و ... که خرید آن‌ها مقرون‌به‌صرفه تر است، برای پروژه‌هایی غیر از پروژه‌ گازرسانی، توصیه می‌شود.

اتصال جوش لب به لب

این تکنیک مانند اتصال الکتروفیوژنی به روش جوشکاری تکیه می‌کند، با این تفاوت که فرآیند جوش، از نوع جوش گرمایی است.

جوش لب به لب، متداول‌ترین و پرکاربردترین روش اتصال محسوب می‌شود که برای طیف گسترده‌ای از پروژه‌ها کاربرد دارد.

جوش لب به لب لوله‌های پلی اتیلن

 

اتصال جوش اکستروژن

در اتصال جوش اکستروژن مانند اتصال جوش لب به لب از روش جوش گرمایی برای متصل‌کردن لوله‌ها استفاده می‌شود اما متأسفانه ضریب اطمینان حاصل از این روش اتصال، به هیچ وجه در حد جوش لب به لب نیست.

اتصال سریع

در این تکنیک نیازی به استفاده از دستگاه جوش (نه گرمایی و نه الکتریکی) در محل پروژه نیست. روش استفاده از اتصالات سریع که همواره به رنگ نارنجی تولید می‌شوند، برای متصل‌کردن لوله‌های آبیاری بارانی، به‌کار گرفته می‌شود.

اتصال پیچی

برای استفاده از اتصالات پیچی، مانند اتصالات سریع، به حضور دستگاه جوش در محل پروژه نیاز نیست. در این روش، برای متصل‌کردن لوله‌ها به یکدیگر، اجزاء اتصال را از هم جدا کرده و لوله را داخل آن قرار می‌دهند، سپس تک‌تک اجزاء را سر جای خود برمی‌گردانند.

اتصال فلنجی

در این روش، برای متصل‌کردن لوله‌های پلی اتیلن به یکدیگر، از فلنج پلی اتیلن، رینگ‌های فولادی آبکاری‌شده یا با پوشش پلیمری تقویت‌شده (برای پشت فلنج)، واشر (برای آب‌بندی) و پیچ و مهره برای اتصال اجزاء به یکدیگر، استفاده می‌شود.

این تکنیک معمولاً برای اتصال لوله‌های پلی اتیلن به لوله‌های با جنس دیگر (مثلاً فلزی) یا اتصال به شیرآلات فلزی، به‌کار می‌رود.

سخن پایانی

شرکت آبان بسپار پارسیان، که به عنوان تولیدکننده اتصالات پلی اتیلن و تأمین‌کننده لوله پلی اتیلن، در صنعت شناخته شده است، آماده پاسخگویی به نیازهای مشتریان، برای اجرای پروژه‌های پلی اتیلنی است. لطفاً در صورت تمایل به خرید لوله و اتصالات پلی اتیلن، از طریق پل ارتباطی 22378764-021، با همکاران ما در شرکت آبان بسپار پارسیان تماس حاصل فرمایید.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت