فارن‌پالسی: حمله به ایران، ضعف‌های آمریکا را نمایان کرد!

کد خبر: 1370972

بلافاصله پس از حمله ایالات متحده به تأسیسات هسته‌ای ایران در ۲۱ ژوئن، رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ این عملیات را «یک موفقیت بزرگ نظامی» خواند. از آن زمان دولت او در تلاش بوده تا این ادعا را اثبات کند.

فارن‌پالسی: حمله به ایران، ضعف‌های آمریکا را نمایان کرد!

نشریه آمریکایی می‌گوید که اگر آمریکا توان از بین بردن توان هسته‌ای ایران را داشت قطعاً این کار را انجام داده بود و تهاجم به ایران در اصل «محدودیت‌های توانایی آمریکا برای تخریب تأسیسات» ایران را نشان داد.

گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس؛ بلافاصله پس از حمله ایالات متحده به تأسیسات هسته‌ای ایران در ۲۱ ژوئن، رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ این عملیات را «یک موفقیت بزرگ نظامی» خواند. از آن زمان دولت او در تلاش بوده تا این ادعا را اثبات کند.

برخی منابع نیز مدعی شده‌اند که ایران برای بازسازی تأسیسات آسیب‌دیده به «سال‌ها» زمان نیاز دارد، اما نشریه آمریکایی تأکید می‌کند که این داده‌ها «گمراه‌کننده» هستند.

به گفته فارن پالسی، ایران اگر تصمیم بگیرد که مسیر ساخت بمب اتمی را دنبال کند، احتمالاً «ظرف یک سال» به اولین بمب هسته‌ای خود خواهد رسید، حتی اگر دولت ترامپ این مسئله را رد کند.

تحلیلگر اندیشکده کارنگی در حوزه هسته‌ای روز جمعه در این یادداشت تأکید کرد که ایران برای ساخت بمب اتمی نیازی ندارد برنامه قبلی هسته‌ای خود را بازسازی کند و هم ایالات متحده و هم اسرائیل معتقدند که بخش اعظم ذخیره اورانیوم با غنای بالای (HEU) ایران از حملات جان سالم به در برده است.

با وجود این که مقامات ایرانی بارها تأکید کرده‌اند به دنبال ساخت تسلیحات هسته‌ای نیستند، آمریکا و اسرائیل در طول تهاجم به ایران، با ادعای ممانعت از تولید سلاح اتمی مراکز هسته‌ای کشور را هدف قرار دادند.

طبق داده‌های موجود، پیش از شروع جنگ، بخش اعظم ذخیره اورانیوم با غنای بالای ایران که شامل حدود ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد بود، در تونل‌هایی زیر مجتمع هسته‌ای اصفهان نگهداری می‌شد. بین آژانس‌های اطلاعاتی اختلاف نظر وجود دارد که آیا ایران پیش از حملات اسرائیل این مواد را جابه‌جا کرده یا نه، اما اسرائیل و ایالات متحده به‌تدریج اطمینان بیشتری پیدا کرده‌اند که این مواد جابجا نشده‌اند.

تونل‌های اصفهان بسیار عمیق هستند، آن‌قدر عمیق که به نوشته تحلیلگر، ایالات متحده حتی تلاش نکرد با بمب‌های سنگرشکن خود، آن‌ها را خراب کند و ممکن است موشک‌های کروز به ورودی تونل‌ها شلیک کرده باشد تا آن‌ها را مسدود کند. با این حال، احتمالاً ایران از قبل ورودی تونل‌ها را خود پر کرده بود و بدین ترتیب اثرات محدود این تهاجم را کاهش داد.

بنابراین، ادعاهای مکرر مقامات آمریکایی و اسرائیلی مبنی بر اینکه اورانیوم غنی‌شده «زیر آوار دفن شده» گمراه‌کننده است. اگر مواد جابه‌جا نشده باشد، اکنون در تونل‌ها قرار دارند.

کارشناس می‌افزاید گزارش اخیر نیویورک‌تایمز که ایران ممکن است در بازیابی اورانیوم خود دچار مشکل شود نیز «تقریباً خنده‌دار» است. برای باز کردن ورودی تونل‌ها به فناوری پیچیده‌ای نیاز نیست و یک بیل ساده کافی است، هرچند بلدوزرها و بیل‌های مکانیکی نیز سرعت کار را افزایش می‌دهند. ایران تنها ظرف یک هفته پس از حمله ورودی یکی از تونل‌های اصفهان را باز کرد.

به گفته فارن پالسی، بسیار محتمل است که بخش اعظم اورانیوم غنی‌شده ایران پس از حملات باقی مانده و قابل دسترس باشد. گفته می‌شود اسرائیل و ایالات متحده امیدوارند با تهدید به اقدامات نظامی بیشتر، ایران را از برداشتن آن منصرف کنند، اما به گفته تحلیلگر، «هیچ مانع فنی جدی» برای ایران در این مسیر وجود ندارد.

با این حال، مقامات آمریکایی مدعی است که همه این‌ها اکنون اهمیتی ندارد، زیرا ایالات متحده توانایی ایران برای تبدیل اورانیوم به سلاح قابل استفاده را از بین برده است. به عنوان مثال، وزیر امور خارجه آمریکا مارکو روبیو گفته است که ایالات متحده «مرکز تبدیل هسته‌ای» ایران را نابود کرده و «بدون آن نمی‌توان سلاح اتمی ساخت.»

وزیر خارجه آمریکا مدعی است تخریب تأسیسات اصفهان ضربه‌ای مرگبار به توانایی ایران برای ساخت بمب زده است، چرا که توانایی تولید فلز اورانیوم از هگزافلوراید اورانیوم را از بین برده است.

اما تحلیلگر تأکید دارد که روبیو در این باره نیز «اشتباه می‌کند» و تبدیل این فلز اورانیوم کار سختی نیست و ایران در این زمینه‌ها آزمایش‌های گسترده‌ای انجام داده و می‌تواند به سرعت این روند را در جایی دیگر اجرا کند.

کارشناس در این باره می‌نویسد: «قطعاً نمی‌دانیم که ایران تصمیم سیاسی برای تولید سلاح گرفته یا نه، اما ایالات متحده باید با این واقعیت مواجه شود که عملیات نظامی‌اش انگیزه ایران برای ساخت بمب را افزایش داده و تنها به طور جزئی و موقت توانایی‌هایش را عقب انداخته است.»

وی همچنین افزود که حملات نظامی مکرر به تأسیسات هسته‌ای ایران «احتمالاً از نظر سیاسی پایدار یا مؤثر نخواهد بود» و اگر آمریکا می‌توانست اورانیوم غنی‌شده و قطعات سانترفیوژ ایران را نابود کند، «قطعاً این کار را انجام داده بود.»

به گفته تحلیلگر، در عوض آنچه واشنگتن به آن دست یافته، نشان دادن «محدودیت‌هایش در نابود کردن تأسیسات عمیق زیرزمینی» ایران است.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت