رفتار ایران در ماه های آتی به تاثیر تحریم ها بستگی دارد/ راه های متعدد ایران برای تلافی کار آمریکا/ باید منتظر اتفاقاتی مانند افزایش آزمایش موشکی، عملیات های سایبری و تحرکات در عراق باشیم

کد خبر: 889007

واکنش ایران به خروج آمریکا از برجام تا حد زیادی بستگی به این دارد که بازگشت تحریم‌ها چقدر به ایران آسیب بزند. اگر ایران بتواند از مخمصه عبور کند- به اندازه‌ي کافی نفت بفروشد، پول نفت را از مشتریان خارجی خود بتواند به داخل منتقل کند، از قیمت بالای نفت سود ببرد یا ترکیبی از این موارد – ممکن است به برجام پایبند بماند و صبر کند تا دوره‌ي ترامپ تمام شود و به امید رئیس جمهور دیگری از آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱ بماند.

رفتار ایران در ماه های آتی به تاثیر تحریم ها بستگی دارد/ راه های متعدد ایران برای تلافی کار آمریکا/ باید منتظر اتفاقاتی مانند افزایش آزمایش موشکی، عملیات های سایبری و تحرکات در عراق باشیم

پایگاه خبری تحلیلی فردا:

رفتار ایران در ماه های آتی به تاثیر تحریم ها بستگی دارد/ راه های متعدد ایران برای تلافی کار آمریکا/ باید منتظر اتفاقاتی مانند افزایش آزمایش موشکی، عملیات های سایبری و تحرکات در عراق باشیم

آمریکن اینترست در یادداشتی نوشت: تا زمانی که تهران در برجام باقی بماند در آنچه می‌تواند در زمینه‌ی هسته‌ای برای باز پس زدن آمریکا انجام دهد محدودیت خواهد داشت. شاید به مرزهای برجام نزدیک شود اما از آن‌ها عبور نمی‌کند، به عنوان مثال بالا بردن تولید مواد اولیه‌ی غنی‌سازی و اجزای سانتریفیوژ، بالا بردن سطح غنی‌سازی و میله‌های سوختی و انجام تحقیقات بر روی نیروگاه‌های هسته‌ای برای کشتی‌های با سوخت هسته‌ای. یا ممکن است با عبور از آستانه‌های متعدد برجام، در سطوح پایین به استرتژی لپه‌ی پرتگاه [1] هسته‌ای روی بیاورد تا ببیند آیا فضایی برای کار با اروپایی‌ها دارد یا نه.

اگر تحریم‌های آمریکا واقعا ایران را بیازارد، ایران ممکن است سعی کند با عبور از محدودیت‌های برجامی غنی‌سازی و ذخیره‌سازی اورانیوم، اهرم فشاری بر آمریکا به دست بیاورد و در نظارت آژانس اخلال ایجاد کند یا در حالتی افراطی برنامه‌ي سلاح هسته‌ای خود را احیا کند.

یا شاید در جنبه‌های دیگری که تا کنون به طور عمومی به قضیه هسته‌ای مرتبط نبوده به تقابل با آمریکا دست بزند مثلا دستگیری و زندانی کردن آمریکایی‌های دوتابعیتی را تشدید کند ( از ابتدای امسال این کار را پس از وقفه‌ای در سال ۲۰۱۶ از سر گرفته)؛ آزمایش‌های موشکی میان‌برد را افزایش دهد (که در سال ۲۰۱۷ متوقف شده بود) یا ناوگان دریایی آمریکا در خلیج فارس را آزار دهد ( این کار هم در سال ۲۰۱۷ متوقف شده بود بعد از آنکه ناوهای آمریکایی شلیک هشدار به سمت قایق‌های گشتی ایرانی شلیک کردند)؛ سعی کند ترافیک دریایی در تنگه‌ی هرمز را مختل کند ( که به این کار تهدید هم کرده در صورتی که نتواند نفت خود را صادر کند)؛ و عملیات سایبری تهاجمی علیه ایالات متحده را ادامه دهد ( که از وقتی که مذاکرات هسته‌ای در سال ۲۰۱۳ آغاز شد متوقف شده بود). ایران همچنین می‌تواند از نیروهای شبه نظامی خود در عراق برای حمله به کارکنان آمریکایی آنجا استفاده کند ( که از زمان عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۱ متوقف شده بود). دولت ایالات متحده نسبت به عواقب وخیم چنین اقداماتی هشدار داده است هرچند این هشدارها نتوانست جلوی حملات راکتی نیابتی اخیر به تأسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد و بصره را بگیرد. واکنش ایران به خروج آمریکا از برجام تا حد زیادی بستگی به این دارد که بازگشت تحریم‌ها چقدر به ایران آسیب بزند. اگر ایران بتواند از مخمصه عبور کند- به اندازه‌ي کافی نفت بفروشد، پول نفت را از مشتریان خارجی خود بتواند به داخل منتقل کند، از قیمت بالای نفت سود ببرد یا ترکیبی از این موارد - ممکن است به برجام پایبند بماند و صبر کند تا دوره‌ي ترامپ تمام شود و به امید رئیس جمهور دیگری از آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱ بماند. در این مدت هم ممکن است سعی کند عمدتا با اقداماتی نمادین دست به مقابله با آمریکا بزند تا از برخورد نظامی با آن پرهیز کند، در حالیکه حملاتی را متوجه متحدان آمریکا، شرکایش و نیروهای نیابتی آن انجام دهد.

[1] لبه پرتگاه (انگلیسی: Brinkmanship) استراتژی سوق دادن بحران به لبه پرتگاه جنگ است تا از این رهگذر حریف را به عقب‌نشینی از مواضع آن وادارد.توفیق در این استراتژی منوط بر آن است که کشوری که به آن تمسک می‌جوید، بی‌آنکه درگیر جنگ شود، به اهدافش دست یابد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت