سرمایه‌گذاری در آمریکا روال بوده است

کد خبر: 552747

تغییرات نرخ ارز، مسکن مهر و برداشت 2 میلیارد دلاری آمریکا موضوعاتی بود که محمود بهمنی، نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق بانک مرکزی در گفتگو با ماهنامه دیار درخصوص آن صحبت کرده است.

سرویس اقتصادی فردا: تغییرات نرخ ارز، مسکن مهر و برداشت 2 میلیارد دلاری آمریکا موضوعاتی بود که محمود بهمنی، نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق بانک مرکزی در گفتگو با ماهنامه دیار درخصوص آن صحبت کرده است. بخشی از این گفتگو را در ادامه می خوانید:
در دوره مسئولیت شما در بانک مرکزی نرخ ارز تغییرات عجیب و غریبی داشت. علت آن چه بود؟ «جمشید بسم الله» چقدر در قیمت ارز تاثیرگذار بود؟
امثال «جمشید بسم الله» و... در بازار نقشی نداشتند. دلیل اصلی بالارفتن قیمت ارز، کاهش فروش نفت از دو میلیون و 350 هزار بشکه به 700 هزار بشکه بود و این درآمد ارزی کشور را کاهش داد. در عین حال می بایست کشور را با همین درآمد اداره می کردیم. در آن دوران، بانک مرکزی درآمد ارزی نداشت که بخواهد به هرکس بدهد تا هرچه می خواهد وارد کند؛ بنابراین تمرکز در آن دوران روی واردات کالای اساسی و ضروری بود و چون همه گونه تقاضا در بازار وجود داشت، قیمت ارز روز به روز بالاتر می رفت.
این وضعیت در دولت کنونی چگونه است؟ دولت یازدهم توانسته قیمت ارز را ثابت نگه دارد؟
شرایط امروز کشور به گونه ای است که با وجود اینکه نفت با قیمت ارزان تر (نوسان قیمتی بین بشکه ای 35 تا 40 دلار) به فروش می رسد؛ ولی صادرات ما طبق گفته مسئولان وزارت نفت به 2.5 میلیون بشکه در روز رسیده است و در مجموع درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت در دولت قبل و فعلی خیلی تفاوت نمی کند.
یکی از موفقیت های دولت فعلی، ایجاد انضباط مالی در اقتصاد کشور است اما منتقدان تاکید دارند که این نوع مدیریت موجب رکود در اقتصاد کشور شده است. آیا نگاه منتقدان این است که در چنین شرایطی فردی مثل احمدی نژاد می تواند منجی باشد؟ احمدی نژاد که نتیجه حضورش در دولت نهم و دهم بر همگان روشن است....
من به دولت ها کاری ندارم به این سوال شما از زاویه فنی نگاه می کنم اینکه تورم را به صفر برسانیم و رشد اقتصاد، منفی یا صفر باشد، فایده ای برای کشور ندارد و هیچ گونه اشتغالی و تحرکی در اقتصاد کشور ایجاد نمی شود برای خروج از بحران ها و رکود نیاز است که به صورت کنترل شده به بازار نقدینگی تزریق شود و این راهی است که اروپایی ها و آمریکایی ها نیز رفته اند آنها در زمان بحران صنعتی خود سهام کارخانجات را خریدند، مالیات را حذف کردند و تسهیلات نیز به بخش صنعت ارائه دادند؛ در حالی که ما هم مالیات ها را افزایش دادیم و هم شرایط ورشکستگی کارخانجات را فراهم کردیم.
شما نسخه ای را تجویز می کنید که خودتان می توانستید در دوره مدیریت بر بانک مرکزی در اجرای آن نقش داشته باشید؛ اما در آن دوران شاهد رکود وحشتناک و ورشکستگی کارخانجات بودیم.
بیشترین تورم در دوره مسئولیت من به عنوان رئیس کل بانک مرکزی طبق سرشماری مرکز آمار و بانک مرکزی در پایان سال 1391 برابر 30.5 بوده و ما اعتقاد داریم که تورم معقول به مراتب بهتر از رکود مطلق در اقتصاد است. (تورم را در پایان سال ها با هم مقایسه می کنند.)
یکی از ضعف های بزرگ دولت گذشته همین مسکن مهر بود. به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصاد مملکت به دلیل این طرح دچار مشکلات فراوانی شد.
هرگز؛ مسکن مهر از طرح های خوب دولت قبل بود که با تمام کاستی هایش به وضعیت نابسامان حاشیه نشینی شهرها بهبود بخشید. از سوی دیگر همین طرح مسکن مهر موجب شد که بسیاری از کارخانجات مثل کارخانجات سیمان با ظرفیت بالا شروع به فعالیت مجدد کنند و از این طریق صنایع وابسته اشتغال زایی فراوانی داشتند.
دومین طرح مشکل ساز دولت احمدی نژاد اجرای هدفمندی یارانه ها بود.
اجرای هدفمندی یارانه ها که مصوب مجلس بود و بسیار مهم و قابل توجه بود. شیوه اجرای هدفمندی یارانه ها می توانست بهتر باشد و هنوز هم اعتقاد دارم این طرح می تواند به گونه ای بهتر اجرا شود.
نظرتان درباره ماجرای برداشت 2 میلیارد دلاری از اموال ایران چیست؟ پیکان انتقادات به سمت شما و دولت قبل است.
میزان پولی که در بانک های آمریکا وجود داشت پیش از شروع تحریم ها بسیار بیشتر از این ارقام بود که این اموال نه دو دولت نهم و دهم بلکه پیش از اینها راهی آمریکا شده بود. البته نیت مسئولان وقت خیر بود که درآمد حاصل از نفت مانند تصمیماتی که در همه جای دنیا گرفته می شود راکد نباشد و به آن سود تعلق گیرد. زمانی که در دولت اقای احمدی نژاد تحریم ها اجرایی شد این پول ها از آمریکا سریعا به کشور برگردانده شد و با آن مقدار زیادی طلا خریداری و وارد خزانه کشور کردیم و تنها رقم دو میلیارد دلار از این پول باقی ماند؛ زیرا با آن اوراق قرضه خریداری شده بود که زمان سر رسید آن نیز فرا نرسیده بود و ما نتوانستیم در دولت قبل این پول را آزاد کنیم. در ماجرای برداشت 2 میلیارد دلاری نمی توان دولتی را مقصر دانست چرا که کسی تصور نمی کرد که قرار است در آینده چه اتفاقی رخ دهد و ایران تحریم شود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

تازه های سایت