پایان نمایش ۵۰ دقیقهای ترامپ- نتانیاهو با سکوت!
اظهارات نتانیاهو به یک رسانه امریکایی و فرستاده ویژه امریکا به غرب آسیا حاکی از این است که تلآویو و واشینگتن در پی تحقق آتشبسی دوماهه در غزه هستند.

به دنبال دیدار نتانیاهو و ترامپ و در شرایطی که جریان رسانهای طی روزهای گذشته روی دستاورد این ملاقات مانور میداد، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بدون هیچ موضعگیری، کاخ سفید را ترک کرد و با انتشار یک پیام ضبط شده از آرزوهای خود و ترامپ درباره ایران و بهویژه غزه سخن گفت. اظهارات نتانیاهو به یک رسانه امریکایی و فرستاده ویژه امریکا به غرب آسیا حاکی از این است که تلآویو و واشینگتن در پی تحقق آتشبسی دوماهه در غزه هستند.
نخست وزیر صهیونیستها در پی دو بار دیدار با رئیسجمهور امریکا، دیروز چهارشنبه گفت: «دیدار من با ترامپ بر تلاشها برای آزادی زندانیان در غزه متمرکز بود.» بنیامین نتانیاهو که طی سومین سفر خود به ایالات متحده از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ و ملاقات با رئیسجمهور امریکا، بدون هرگونه اظهارنظری، کاخ سفید را ترک کرده بود، باز هم مدعی شد با ترامپ پیامدهای پیروزی بزرگ خود در برابر ایران را بررسی کرده است. اما عمده رویکرد نتانیاهو در پیامی ضبط شده و متوجه تحولات غزه بود. در بخشی از این پیام آمده است: «ما لحظهای عقبنشینی نخواهیم کرد. ما مصمم هستیم به تمام اهداف خود دست یابیم: آزادی همه زندانیان، زنده و مرده، از بین بردن تواناییهای نظامی و اداری حماس و در نتیجه اطمینان از اینکه غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود.» نتانیاهو این توافق را فرصتی برای گسترش دامنه توافقنامههای ابراهیم دانست و افزود: «ما با عزم و انرژی روی این موضوع کار میکنیم.» وی بدون اشاره به موج تظاهراتها در اعتراض به کوتاهی نتانیاهو در آزادی اسرا، از حمایت ساکنان اراضی اشغالی، تشکر کرد. در این دیدار، نتانیاهو اعلام کرد که ترامپ را برای دریافت جایزه صلح نوبل نامزد کرده است و با اشاره به اینکه آنها با چندین کشور برای ترتیب دادن پذیرش فلسطینیان اخراج شده همکاری میکنند، این اقدام را یک «فرصت بشردوستانه» توصیف کرد. پایگاه خبری «آکسیوس» هدف از این دیدار را بررسی راهکاری برای رسیدن به توافق آتشبس در غزه اعلام کرده بود، اما گزارش «الجزیره» حاکی از این است که دیدار دوم ترامپ و نتانیاهو یک ساعت و ۵۰ دقیقه به طول انجامیده و بدون صدور هیچ بیانیه یا توضیح رسمی از سوی طرفین پایان یافته است. الجزیره نوشت: «این موضوع میتواند نشانهای از عدم توافق بر مسائل مطرحشده در دیدار باشد.» منابع عبری همچون «یدیعوت آحارونوت» نیز مدعی شدند که ترامپ در طول این دیدار، فشار زیادی بر نتانیاهو وارد کرد تا به جنگ غزه پایان دهد.
امریکا و صهیونیستها به دنبال ۶۰ روز آتشبس
نتانیاهو به فاکسبیزنس گفته که معتقد است شانس خوبی برای آتشبس ۶۰ روزه در غزه وجود دارد که آنها را به اهدافشان نزدیکتر میکند. نتانیاهو افزود: «ما در مورد آتشبس ۶۰ روز صحبت میکنیم که طی آن نیمی از زندانیان، چه زنده و چه فوت شده، بازگردانده خواهند شد.» استیو ویتکاف، فرستاده امریکا به غرب آسیا نیز ابراز امیدواری کرد که در روزهای آینده توافق آتشبس ۶۰ روزه در نوار غزه حاصل شود. ویتکاف گفت: «مذاکرات غیرمستقیمی که در حال حاضر بین اسرائیل، حماس و میانجیگران در دوحه، پایتخت قطر، در جریان است، حول چهار موضوع اصلی میچرخد.» وی خاطرنشان کرد که توافق پیشنهادی شامل آزادی ۱۰ زندانی زنده اسرائیلی توسط مقاومت فلسطین و بازگرداندن اجساد ۹ اسرائیلی کشته شده به اسرائیل است. او گفت که آنها در تلاشند اختلافات در مذاکرات غزه را کاهش دهند و با گذشت زمان، این اتفاق خواهد افتاد. ویتکاف ادعا کرد که آنها به دنبال صلح پایدار در غزه و حل واقعی درگیری هستند. گزارش وبگاه آکسیوس حاکی از این است که ویتکاف، روز دوشنبه پیامی را از طریق «بشاره بحبح» بازرگان فلسطینی- امریکایی به حماس ارسال کرده است. این تاجر نقش تسهیلکننده ارتباطات پشتپرده میان واشینگتن و حماس را ایفا میکند. گزارش آکسیوس حاکی از این است که ترامپ متعهد به تمدید آتشبس در غزه خواهد بود، مشروط بر اینکه مذاکرات برای پایان دادن به جنگ، فراتر از بازه زمانی ۶۰ روزه فعلی ادامه یابد.
اروپاییها جواب بدهند
فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر سازمان ملل در اراضی فلسطین اشغالی اعلام کرد که ایتالیا، فرانسه و یونان باید علت عبور امن بنیامین نتانیاهو از فراز کشورهایشان را توضیح دهند، در حالی که او تحت تعقیب دیوان کیفری بینالمللی بوده است. آلبانیز با اعلام اینکه شکنجه و تجاوز به اسیران فلسطینی از ۷اکتبر ۲۰۲۳ به صورت گسترده و نظاممند صورت گرفته است، با اشاره به جنایات گسترده صهیونیستها علیه مردم غزه تصریح کرد که خشونتها در حق اسیران فلسطینی به سطح کشتارجمعی میرسد و بعد از فروپاشی نظام اخلاقی که غرب هدایت آن را بر عهده دارد، زمان ایجاد یک نظام جهانی جدید فرا رسیده است. گزارشگر سازمان ملل گفت که اسیران فلسطینی در معرض تجاوز و خشونت جنسی قرار گرفته و حادثه زندان «سدی تیمان» یک رخداد فردی نیست، بلکه بخشی از یک رویکرد مکرر از خشونتها است. در بحبوحه تجاوزات مداوم اسرائیل به نوار غزه و تشدید شایعات در مورد برنامههایی برای آواره کردن اجباری ساکنان آن، صدها نفر از فعالان مدنی روز سهشنبه در اعتراض به دیدار ترامپ و نتانیاهودر مقابل کاخ سفید در واشینگتندیسی تظاهرات کردند. معترضان پلاکاردهایی با عنوان «ایالات متحده و اسرائیل مرتکب نسلکشی شدهاند» در دست داشتند و دیدار ترامپ و نتانیاهو را به عنوان یک «رسوایی دیپلماتیک» محکوم کردند و خواستار پایان حمایت نظامی بیقید و شرط امریکا از رژیم صهیونیستی شدند. رابرت مککاو، مدیر امور دولتی شورای روابط امریکایی ـ اسلامی (CAIR)، گفت: «هر دست دادن، هر معامله، هر عکسی که نتانیاهو با رهبران امریکایی میگیرد یعنی دستش به خون کودکان غزه آلوده است.»
از سوی دیگر، هدر ساسکیند، رئیس گروه «روایت جدید یهودی» که به سازماندهی این اعتراض کمک کرده بود، گفت که ترامپ باید مسئولیتهای خود را بپذیرد. وی گفت: سر تکان دادن و تعریف و تمجید کافی نیست. او باید از نفوذش برای توقف جنگ، تضمین ورود کمکها و تضمین بازگشت اسیران استفاده کند.
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید