پیشنهاد عراقچی برای راهاندازی مرکز بریکس در حوزه هوش مصنوعی
«سید عباس عراقچی» با اشاره به ضرورت اصلاحات ساختاری در ساختار سازمان ملل متحد بهمنظور انطباق با واقعیتهای جهان امروز، بیعملی شورای امنیت سازمان ملل در قبال نقضها و تهدیدها علیه صلح را ناشی از رویکرد گزینشی و مخرب برخی اعضای آن دانست وخواستار ارتقای همکاریهای جنوب-جنوب، توانمندسازی سازمانهای منطقهای، و ترویج گفتوگو میان کشورها بهعنوان توازنی در برابر گفتمانهای سلطهمحور شد.

وزیر امور خارجه در نشست بریکس در ریودوژانیرو با بیان اینکه ایران، هوش مصنوعی را هم فرصت و هم مسئولیت میداند، راهاندازی مرکز بریکس برای هوش مصنوعی و فناوریهای نوین را با هدف تجمیع منابع، اجرای پژوهشهای مشترک و حمایت از زیستبوم نوآوری و استارتاپها پیشنهاد کرد.
گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در هفدهمین اجلاس سران بریکس؛ تقویت چندجانبهگرایی، امور اقتصادی و مالی و هوش مصنوعی در ریودوژانیرو برزیل شرکت و سخنرانی کرد.
وی گفت: مایه افتخار است که در این گردهمایی مهم رهبران بریکس در زمانی حساس و سرنوشتساز برای جامعه جهانی سخن میگویم.
وزیر خارجه بیان کرد: ما اینجا گرد هم آمدهایم، نه صرفاً بهعنوان ائتلافی از کشورها، بلکه به عنوان حامیان چشماندازی مشترک برای ساخت معماری نوینی از نظم جهانی، نظمی فراگیر، عادلانه و چندقطبی.
عراقچی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران به عضویت در خانواده بریکس افتخار میکند، جامعهای که نماینده آرمانهای میلیاردها نفر از مردم جنوب جهانی است.
وزیر خارجه در ادامه تقویت چندجانبهگرایی را پایهای برای نظم جهانی عادلانه خواند و افزود: نظم کنونی جهان، که بر ساختارهای تک قطبی و سلطه اقلیتی از قدرتها بنا شده است، در تحقق عدالت، ثبات و رفاه برای اکثریت کشورها ناکام مانده است.
وی گفت: یکجانبهگرایی، توسل به اقدامات قهرآمیز یکجانبه و برخورد گزینشی با حقوق بینالملل، موجب بیثباتی منطقهای و تضعیف اعتماد جهانی شدهاند.
* تحریمها
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که ایران بر این باور است که بریکس باید پیشگام اصلاح حکمرانی جهانی باشد، بر تقویت جایگاه محوری سازمان ملل متحد، همراه با حمایت از اصلاحات ساختاری بهمنظور انطباق بهتر با واقعیتهای جهان امروز تأکید کرد.
-
وی همچنین بررد تحریمهای یکجانبه و اقدام قهرآمیز یکجانبه بهعنوان ابزارهای فشار علیه دولتهای مستقل تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران که خود سالها با تحریمهای ظالمانه روبرو بوده است خواستار ایجاد یک سازوکار حقوقی در بریکس برای رصد و مقابله با این اقدامات در مجامع بینالمللی است؛
عراقچی ارتقای همکاریهای جنوب-جنوب، توانمندسازی سازمانهای منطقهای، و ترویج گفتگو بین کشورها برای تعدیل و مفابله با گفتمانهای سلطهمحور را مورد اشاره قرار داد.
* راهاندازی مرکز بریکس برای هوش مصنوعی و فناوریهای نوین
وی بر گسترش نقش بانک توسعه جدید بریکس (NDB) در تأمین مالی پروژههای زیربنایی، انرژی و فناوری در کشورهای عضو و سایر کشورهای جنوب جهانی تأکید کرد و افزود: تقویت همکاریها در حوزه انرژی از طریق سرمایهگذاریهای مشترک، انتقال فناوری و چارچوبهای امنیت انرژی. لازم به ذکر است ایران بهعنوان تولیدکننده بزرگ انرژی و یک نقطه ارتباطی راهبردی، ظرفیتهای فراوانی برای کمک به تنوعبخشی و اتصال انرژی در میان اعضای بریکس دارد.
عراقچی همچنین به موضوع هوش مصنوعی پرداخت و هدایت نوآوری در راستای خدمت به بشریت را مورد اشاره قرار داد و گفت: هوش مصنوعی یکی از عناصر تحولآفرین در عصر حاضر است. با این حال، در فقدان حکمرانی فراگیر، این فناوری میتواند موجب تعمیق نابرابریها و شکافها در سطح جهانی شود.
وزیر خارجه بیان کرد: ایران، هوش مصنوعی را هم فرصت و هم مسئولیت میداند. در این زمینه، ایران راهاندازی مرکز بریکس برای هوش مصنوعی و فناوریهای نوین را با هدف تجمیع منابع، اجرای پژوهشهای مشترک، و حمایت از زیستبوم نوآوری و استارتاپها پیشنهاد میکند.
وی در ادامه به تجاوزات نظامی اسراییل
آکریکا علیه ایران پرداخت و افزود: در حالی که من در اینجا سخن میگویم، مردم ایران سوگوار عزیزانشان، از جمله زنان و کودکانی هستند که در نتیجه تجاوز وحشیانه رژیم اسرائیل با حمایت، همکاری و نهایتا مشارکت عملی ایالات متحده، به سهادت رسیدند.
* قدردانی از موضع بریکس
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: این تجاوزهای نظامی تنها به این دلیل بود که ما به دنبال دستیابی به یک علم و فناوری یعنی فناوری هستهای برای مقاصد صلحآمیز بودیم. طی دو دهه گذشته، ایران در معرض فشار حداکثری، از جمله تحریمهای اقتصادی و همچنین ترورها و خرابکاریهای رژیم اسرائیل علیه برنامه صلحآمیز هستهای صلحآمیز خود بوده است و سرانجام آنها با نقض منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی از نیروی نظامی غیرقانونی برای تحت فشار قرار دادن ایران و وادار کردن کشور ما به دست کشیدن از برنامههای خود در زمینه فناوری صلحآمیز هستهای استفاده کردند.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: ما به عنوان کشورهای در حال توسعه، باید در رد بهانههایی که توسط برخی دولتها برای محروم کردن کشورهایمان از حقوق اساسی خود جهت بهرهمندی از علم و فناوری طرح میشود، متحد باشیم.
وی در پایان از همه حاضران بهخاطر محکوم کردن تجاوز اسرائیل و آمریکا علیه ایران در پاراگراف ۲۱ بیانیه رهبران این اجلاس، قدردانی کرد و گفت: از همه شما سپاسگزارم و مشتاقانه در انتظار همکاریهای مثمرثمر هستم.
دیدگاه تان را بنویسید